آیا با انواع باتریهایی که در لیفتراکها مورد استفاده قرار میگیرند، آشنایی دارید؟ آیا میدانید سیستم برقی لیفتراک شامل چه اجزایی میشود و هر کدام چه کاربردهایی دارند؟
پاسخ به این سوالها برای صاحبین و اپراتورهای لیفتراک اهمیت دارد؛ چرا که با داشتن دانش کافی درباره عملکرد اجزای مختلف ماشین خود، میتوانند در جهت بهبود و افزایش کارایی عملیاتهای جابهجایی بهطور موثری گام بردارند.
اهمیت این مسئله باعث شده تا گروه صنعتی فابکو در ادامه این مطلب به بررسی انواع باتریها و اجزای سیستم برقی لیفتراک بپردازد.
معرفی انواع باتریهای لیفتراک
لیفتراک برقی و الکتریکی بخش مهمی از بسیاری از مشاغل و اجرای عملیاتهای مختلف هستند؛ زیرا امکان جابجایی کارآمد و موثر مواد را فراهم میکنند. با این حال، مانند هر ماشین دیگری، لیفتراکها نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارند تا اطمینان حاصل شود که آنها به طور مداوم در بهترین حالت خود کار میکنند. یکی از جنبههای مهم نگهداری از لیفتراک به انتخاب نوع مناسب باتری مربوط میشود. باتریهای مورد استفاده در لیفتراکها در دو نوع اصلی اسید سرب و لیتیوم یون هستند که هر کدام ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند.
باتری های لیتیوم یون
باتریهای لیتیوم یون نسبت به دیگر باتریها گرانتر هستند؛ اما به دلیل نیاز به تعمیر و نگهداری کمتر و ایجاد ایمنی بهتر برای کارگران، در لیفتراکها محبوبیت پیدا کردهاند. این باتریها میتوانند به سرعت شارژ شوند که میتواند بهرهوری لیفتراک را بهبود بخشد و همچنین نسبت به انواع دیگر باتریها بسیار سبکتر هستند. با وجود هزینه بالای آنها، مزایای باتریهای لیتیوم یون آنها را به گزینهای قانعکننده برای بسیاری از کاربران لیفتراک تبدیل کرده است.
از مهمترین مزایای باتریهای لیتیوم یونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیازمند تعمیر و نگهداری کمتر
- سبک وزن
- عدم نیاز به آبیاری و یا تمیز کردن
- شارژ سریع
- انجام شارژ کامل در دو تا سه ساعت
- امکان استفاده از شارژ فرصت
برخی از معایب باتریهای لیتیوم یونی به قرار زیر است:
- گران قیمت
- آسیب دیدن در دماهای شدید
- نیازمند آموزشهای متفاوتی برای جابهجایی نسبت به باتریهای سرب اسیدی
سفارش باطری لیفتراک برقی | فابکو 02137495
باتری های سرب اسیدی
باتریهای سرب اسید رایجترین نوع باتری مورد استفاده در لیفتراکها هستند؛ اما نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارند. در این باتریها مخلوطی از اسید سولفوریک و آب وجود دارد که انرژی باتری را ذخیره میکند؛ اما در صورت ترک خوردن و نشت کیس، باعث آسیب میشود. علاوه بر این، باتریهای سرب اسیدی باید طبق برنامه منظم شارژ شوند و دمای محل شارژ باید به دقت کنترل شود. نگهداری و شارژ مناسب میتواند به افزایش عمر این باتریها کمک کند.
برای اینکه باتریهای سرب اسیدی شما در بهترین حالت خود کار کنند، مهم است که یک تکنسین آموزش دیده وزن مخصوص هر سلول را به صورت ماهانه آزمایش کند. این تست، پس از شارژ شدن باتری انجام میشود و وزن مخصوص ایدهآل یک باتری کاملا شارژ شده بسته به نوع و سازنده آن متفاوت است.
مزایای باتریهای سرب اسیدی عبارتند از:
- در دسترس بودن
- قیمت نسبتا مناسب
- طول عمر زیاد در صورت نگهداری به صورت اصولی
- مقاوم در برابر هوای سرد
معایب باتریهای سرب اسیدی هم عبارتند از:
- نیاز به نگهداری و آبیاری منظم
- وزن زیاد
- کنترل نسبتا دشوار در زمان جابجایی
- آسیب پذیر بودن به دلیل ترک خوردگی قاب باتری یا نشت آن
- داشتن خطر ایمنی
- مستعد سولفاته شدن
- کاهش عملکرد و طول عمر به مرور زمان
- کارآمد نبودن از نظر مصرف انرژی
- نیاز به زمان زیاد برای بازیابی انرژی
سیستم برقی لیفتراک
سیستم برقی لیفتراک وظیفه تامین نیازهای برقی ماشین را دارد و از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام و کاربردهایشان را در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم:
- باتری: باتری در نقش منبع تغذیه لیفتراک، انرژی موردنیاز آن را تامین میکند.
- دینام: دینام وظیفه دارد تا در حین کار کردن موتور، باتری را مجددا شارژ کند. دینام این کار را با تبدیل انرژی مکانیکی موتور به انرژی الکتریکی انجام میدهد.
- موتور استارت: این قطعه، با اتصال به باتری و شیر برقی، انرژی الکتریکی مورد نیاز را تامین و موتور را راه اندازی میکند.
- تنظیمکننده ولتاژ: تنظیمکننده ولتاژ وظیفه دارد تا سطح ولتاژ را برای سیستمهای الکتریکی ثابت نگه دارد و از رسیدن آسیب به باتری و دیگر اجزا جلوگیری کند.
- سیمکشی لیفتراک: شامل شبکهای از سیمها میشود که برای اتصال اجزای سیستم الکتریکی لیفتراک به کار میرود و ارتباط بین آنها را برقرار میکند.
- سنسورها و سوئیچها: با کمک مجموعه سنسورها و سوئیچها میتوان جنبههای مختلف عملکرد لیفتراک را مانند دما، فشار روغن و موقعیت بالابر کنترل کرد و مجموعه این قطعات نقش مهمی در عملکرد و ایمنی لیفتراک میگذارد.
- اهرم برقی: اهرم برقی شامل دستگاههای الکترومکانیکی میشود که عملکردهای مختلفی را مانند سیستم بالابر هیدرولیک و تعویض دنده کنترل میکند.
- شارژر: شارژر به منظور شارژ مجدد باتری مورد استفاده قرار میگیرد و معمولا از نوع شارژر AC به DC است.
- ترن محرک: ترن محرک برای انتقال نیرو از موتورها به چرخها مورد استفاده قرار میگیرد و شامل مجموعهای از چرخ دندهها، تسمه و زنجیر میشود.
- موتورهای آی سی: این موتورها از سیلندر، پیستون و محفظه احتراق تشکیل شدهاند و انرژی مورد نیاز برای حرکت ماشین را تامین میکنند.
نکات مهم درباره نگهداری سیستم برقی لیفتراک
برای آن که سیستم برقی لیفتراک همواره عملکرد مطمئن و کارآمدی داشته باشد، توصیه میکنیم تا به نکات زیر توجه داشته باشید:
- موتور باید متناسب با نیازهای لیفتراک باشد تا بتواند جابهجایی وزنهای مشخصی را تحمل کند. موتورها نیاز به بازرسی منظم دارند تا هر گونه مشکلی در آنها به سرعت حل شود.
- باتری باید از توان خروجی و ظرفیت متناسب با نیازهای خاص لیفتراک برخوردار باشد. با نگهداری منظم باتری میتوان طول عمر آن را افزایش داد.
- شارژر حتما باید با نوع باتری سازگار باشد و با داشتن ظرفیت مناسب، سرعت شارژ خوبی را ارائه دهد. شارژر برای ارائه عملکرد صحیح نیاز به نگهداری منظم دارد.
- ترن محرک نیز باید توانایی تحمل نیازهای خاص لیفتراک را مانند وزن و ظرفیت باری داشته باشد. ترن محرک نیاز به بررسی منظم دارد تا در صورت بروز هرگونه مشکل بتوان به سرعت آن را برطرف کرد.
- انتخاب کنترلکننده باید متناسب با نیازهای خاص لیفتراک باشد و ارائه عملکرد مناسب آن نیاز به بازرسی منظم دارد.
سخن پایانی
برای آن که لیفتراک شما خللی در سرعت انجام کارها ایجاد نکند، نیاز به بازرسی مداوم و اقدامات لازم برای حفظ ایمنی دارد. قبل از آن باید با انواع باتری و اجزای تشکیل دهنده سیستم برقی آشنا شوید و نسبت به شیوه عملکرد هر یک اطلاعات لازم را به دست آورید. شما با داشتن اطلاعات کافی میتوانید در صورت بروز هر مشکلی به سرعت اقدام کرده و قطعه مورد نظر را تعمیر و یا تعویض کنید.